Паста
Соєва паста
Соєве Місо є найдавнішим продуктом Японської кухні, справжній еліксир молодості, це цінне і корисне доповнення до продуктів харчування, застосовується для приготування супів, соусів, маринадів для риби і птиці, тушкування овочів.
Виготовляється паста при ферментації соєвих бобів, рису, ячменю, пшениці або суміші з них за допомогою спеціального види цвілевих грибів «Кодзі». Фермент Кодзі готується на основі промитого рису і замоченого на ніч у воді, а потім обробленого парою. Зброджується рис спеціальним ферментом Aspergillus oryzae який додається в охолоджений рис, сбраживающий будь-крохмалевмісні сировину, Бродіння може тривати від десяти до декількох років.
Місо важливе джерело амінокислот, мінеральних речовин і цілий вітамінний комплекс
· Жиророзчинні вітаміни; А, D, E, K
· Водорозчинні вітаміни; В, В2, В5, В6, В9.
· Вітаміну РР нікотинова кислота і нікотинамід
Соєві пасти містить мало жирів, низькокалорійна, в її складі є клітковина, яка регулює травлення і виводить шкідливі речовини. Багато дієтологів вважають, що продукти з додаванням соєвої пасти, знижують рівень холестерину в крові, ощелачивающий кров, виводять радіоактивні елементи, знижують ризик онкологічних і серцевих захворювань. Місо нейтралізує отрути грибів, морських риб, укусів змій і комах. Соєва паста має лікувальну та профілактичну дію.
Паста місо виготовляю у багатьох регіонах Японії, колір залежить від способів приготування, умов ферментації обробки бобів, ячменю, пшениці. Паста може бути солодкувата або прісна. В її складі велику кількість молочної кислоти, тому її можуть використовувати як замінник сметани, молока.
Різновиди пасти місо.
В різних регіонах Японії виробляється різна паста місо, вид Комэ – Місо найпопулярніше місо. Якість її в регіонах відрізняється. Склад пасти із соєвих бобів, Кодзі, рису.
· Сіро проводиться в префектурі Кіото. Колір дуже світлий, паста дуже м'яка і гладка на смак дуже солодкий, це види пасти Комэ або Сайке.
· Муги паста з соєвих бобів, солі, ячменю і Кодзі. Виробляється в регіоні Кюсю. Колір матовий, смак слабкий, ячмінне зерно залишається в пасті.
· Синсю вид Комэ – виготовляється в префектурі Нагано. Найпопулярніше Місо. Зразковий колір коричневий, цей вид роблять з малим вміст солі
· Ака вид Комэ – колір темно-коричневий, паста тривалого дозрівання, популярна в Тохоку.
· Хотте - в побуті його називають «чорне місо» так як колір такий пасти чорний, проводитися тільки з бобів сої, солі і Кодзі, і тільки в префектурі Аїті, має гіркий смак і тверда.
· Інака - з пшениці – готують для домашнього споживання, робиться на Півночі Японії; Канто, Тюгоку, Сікоку і Кюсю.
· Темна Місо - насичена і сама солона, добре гармонує з цукрів. Цукор і місо темне – основний елемент рибного соусу з вугільної рибою – водиться в північній частині Тихого океану; біле, ніжне, жирне м'ясо з багатим смаком риба, загону Скорпенообрзных.
Регулярне вживання в їжу соєвої пасти – шлях до здоров'я і довголіття.