Сири
Тофу – в простолюдді - соєвий сир. Отримують шляхом сгущевания (згортання) додаючи хлорид магнію, сульфат кальцію, карбонову кислоту. Всі ці хімічні елементи містяться в морській воді, тому в Японії для приготування тофу просто додають морську воду і лимонну кислоту.
Тофу дуже багатий білками, містить амінокислоти, залізо, кальцій. У сирі мало насичених жирів і немає холестерину. Тофу низькокалорійний продукт, його використовують по всьому світу вегетаріанці і віруючі під час постів.
Якщо постійно вживати в їжу, сир тофу, то це призводить до зниження ризику деяких захворювань, пов'язаних з опорно-руховою системою, серцево судинної, запобігає ракові хвороби, остеопорози. Тофу підвищує, нормалізує рівень гормонів під час вікових порушень у жінок. Це продукт використовується в багатьох блюдах, є гарною заміною м'ясних продуктів, завдяки високому вмісту білка.
Сир тофу без запаху і смаку, тому його можна застосовувати в приготуванні різних супів, соусів, а також готувати десерти, начинки для тортів, пирогів. Його можна обсмажити і додавати гострі приправи для більш пікантного смаку. Тофу набуває той же смак і запах тих продуктів, які в нього додають.
Тофу виготовляють різним способом і різної м'якості.
· Твердий буває двох різновидів; Західний - більш щільний; Азіатський - менш м'який.
· М'який, або ж по-іншому шовковий тофу – нагадує пудинг і містить велику кількість води.
· Смердючий тофу – з дуже сильним запахом.
Зберігається у вакуумній упаковці протягом декількох місяців з додаванням води. Під час заморожування змінює свій колір на жовтий, але після розморожування він набуває свій первісний білий колір, і стає більш жорстким.