Салати і водорості
Морські Водорості
Водорості зародилися на позиковому кулі мільйони років тому, задовго до появи людини і поширилися по всій планеті.
Відомо близько 300тысяч видів, що ростуть у воді, грунті і на її поверхні. Для більшості виду – постійне місцепроживання це вода, вона може бути як прісноводна, так і солона.
На колір водоростей впливає місця зростання, навколишня флора й фауна, освітленість, температурні режими, кислотність, солоність води. Колір може бути найрізноманітнішим червоним, фіолетовим, зеленим, золотавим, жовтим і т. д.
Водорості отримали широке застосування у людини
- · Харчової промисловості – кулінарія; альгінат натрію (E401), альгінат калію (Е402), і альгінат кальцію (Е404), харчової добавки Е-407 на корм худобі і добрива
- · Водоочищення – визначення забруднення води, очищення стічних вод, природне очищення морських акваріумів.
- · Хімічна промисловість - отримання, йоду, альгінова кислота, калійні солі оцет, спирт.
- · Косметологія – шампуні, креми, маски, екстракти для ванн.
- · Фармацевтична промисловість – замінник желатину (агар-агару), гелеобразователь (караген), альгиниты), йоди.
- Біопаливо – отримання палива
Водорості містять велику кількість вітамінів А, В, С, Е, омега елементів, йоду. Мінерали роблять благотворний вплив на організм людини. З водоростей роблять різні харчові добавки, йод покращує мозкову діяльність, а також корисний для щитовидки. Водорості - це природний антисептик. Вони також сприяють засвоєнню кальцію, фосфору, заліза, знижують ризик атеросклерозу, хвороб суглобів, інфарктів, інсультів, зменшують кількість холестерину. Вони малокалорійні і є ідеальної добавку до харчування. Водорості в нашому раціоні з'явилися зовсім недавно, в порівнянні з жителями Східної Азії. В Японії, Кореї, Китаї – це один з основних продуктів харчування, вони займають найважливіше місце в кулінарії після рису.
В Японській кухні водорості можна зустріти під такими назвами; Норі, конбу (комбу) вакаме, хидзики, кантен, умі будо.
У світі існують десятки видів їстівних видів
· Ламінарія (бурі водорості)- найпопулярніші в народі морська капуста її під види: арам, комбу, хидзике, ліми.
· Далс (червоні водорості)- норі (використовують для приготування суші), караген, родимения.
· Ундарія периста (бурі водорості)- популярні в Японській кухні як Вакаме широко використовують при приготуванні супів і салатів.
· Ульва (зелені водорості)- монострома, умі будо (в народі «морський виноград», «зелена ікра») і спіруліна.
· Фукус (бурі водорості)- популярний в косметології, (обгортання), добавка до їжі.
· Аларія ескулента (Alaria esculenta)—крилата водорість їдять як у свіжому вигляді, так і після обробки виростає до узбережжя Атлантичного океану біля берегів Англії, Гренландії.
Водорості легко піддаються обробці і використовуються в маринованому і сушеному порошковому вигляді.